BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

 

Från och med den 25 maj 2018 gäller dataskyddsförordningen, förkortad GDPR – General Data Protection, som svensk lag. Förordningen ersätter personuppgiftslagen (PuL).

Syftet med dataskyddsförordningen är att stärka skyddet för den enskildas personliga integritet. Lagen ställer högre krav på hur myndigheter, organisationer och företag behandlar personuppgifter.

Vad innebär den nya lagen?

Dataskyddsförordningen reglerar hur myndigheter, företag och organisationer behandlar personuppgifter. Varje myndighet ska ha ett dataskyddsombud som kontrollerar att lagen följs.

Så använder Hässleholms Vatten AB dina personuppgifter

Hässleholms Vatten AB behöver dina personuppgifter för att ha möjlighet att utföra vår lagstadgade skyldighet att leverera vatten och avlopp till ägare av fastigheter som är anslutna till allmän VA-anläggning.

Varifrån hämtas dina personuppgifter?

Vanligtvis hämtar Hässleholms Vatten AB uppgifter direkt från dig som medborgare men i vissa fall kan vi ta emot, komplettera och behandla personuppgifter från andra källor, exempelvis myndigheters register eller andra privata och offentliga register.

Vilka personuppgifter sparas?

Hässleholms Vatten AB sparar endast de uppgifter som är nödvändiga för att kunna identifiera dig och utföra våra skyldigheter mot dig som kund. Det kan vara uppgifter som namn, adress, personnummer, telefonnummer och e-postadress som vi behöver för att exempelvis kunna komma i kontakt med dig eller göra fakturautskick.

Vem kan se dina personuppgifter?

Det är endast de medarbetare på Hässleholms Vatten AB som behöver tillgång till personuppgifterna för att kunna utföra sina arbetsuppgifter som har behörighet att ta del av dina personuppgifter.

Dina personuppgifter kan även komma att hanteras av ett så kallat personuppgiftsbiträde, oftast en underleverantör, som är ett stöd i vår kommunikation med dig. Exempel på personuppgiftsbiträde är vårt debiteringssystem för vatten och avlopp. Detta personuppgiftsbiträde kommer endast att behandla personuppgifterna i enlighet med de syften som dina personuppgifter har samlats in för.

Så länge lagras dina personuppgifter

Ett grundläggande krav i dataskyddsförordningen är att dina personuppgifter inte ska lagras längre än nödvändigt för att kunna uppfylla syftet med behandlingen. Det finns även andra lagar, t.ex. bokföringslagen och arkivlagen, som reglerar hur länge dina personuppgifter får lagras.

Hässleholms Vatten AB och Hässleholms kommuns arbete med dataskyddsförordningen

Om du har frågor om hur Hässleholms Vatten AB och Hässleholms kommun arbetar med dataskyddsförordningen är du välkommen att kontakta Calle Alm,  informationssäkerhetsansvarig och dataskyddsombud på tel. 0451-26 65 42.

Personuppgiftsansvarig

Hässleholms Vatten AB, organisationsnummer: 556594-2926
Tel. 0451-26 88 00, e-mail:hassleholmsvatten@hassleholm.se

Du kan läsa mer om dataskyddsförordningen - GDPR

https://www.datainspektionen.se/dataskyddsreformen/dataskyddsforordningen/ 

https://skl.se/naringslivarbetedigitalisering/digitalisering/dataskyddsforordningengdpr.13023.html