DriftinformationDrift!
Till startsidan för Hässleholm Miljö
DriftinformationDrift!

Matavfall

Har du nästan slut på matavfallspåsar? Kläm fast en tom matavfallspåse under locket på sopkärlet inför att vi tömmer, så lämnar vi nya till dig. Är du osäker på vad som faktiskt är matavfall och vilka påsar som du kan använda? Vi reder ut vad som gäller!

Så gör du för att få nya matavfallspåsar

Har du nästan slut på matavfallspåsar? Då fixar vi nya åt dig! Kläm fast en tom matavfallspåse under locket på sopkärlet så lämnar vi nya till dig nästa gång vi hämtar dina sopor.

För dig som bor i villa ingår 160 matavfallspåsar (två buntar) per år. Om du bor i fritidshus får du 80 påsar (en bunt) per år.

Behöver du fler påsar än så? Hör av dig till oss på kundservice för att beställa en bunt med påsar. En bunt kostar 65 kronor och innehåller 80 påsar. Vi lägger till kostnaden på din renhållningsfaktura.

E-post: hassleholmmiljo@hassleholm.se
Telefon: 0451-26 82 00

Bor du i lägenhet? Kontakta din hyresvärd

Du som bor i lägenhet får också 160 matavfallspåsar (två buntar) per år. När du har slut på matavfallspåsar hör du av dig till din hyresvärd. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att hämta påsar hos oss och att dela ut dem till dig.

Det här är matavfall

Matavfall är det som blir över och som du inte kan spara när du har lagat eller ätit mat. Grönsaker, frukt, potatisskal, bröd, kött och fisk är matavfall precis som fiskben och ben från till exempel revben och kotletter. Du sorterar också äggskal, te (både i lösvikt och tepåsar), kaffesump i sitt filter och lite hushållspapper som matavfall.

Kolla i sorteringsguiden om du är osäker på hur du ska sortera. Tänk på att du inte kan lämna ditt matavfall på återvinningscentralen.

Sortera rätt med sorteringsguiden

Tips! Gör så här med ditt matavfall

Visste du att allt matavfall som vi samlar in i kommunen blir till biogas och kompostjord? Därför behöver vi din hjälp med att du alltid använder en matavfallspåse av papp. Du ska aldrig lägga plast tillsammans med matavfallet, då kan vi inte återvinna det. Vi tömmer därför inte ditt kärl om det finns plast i matavfallet.

Här kommer några tips på hur du håller ditt matavfall så torrt som möjligt och undviker att påsen blir blöt och går sönder:

  • Låt blött matavfall rinna av en stund i vasken så att det inte bli så mycket vätska i påsen.
  • Det är okej att lägga lite papper i påsen. Du kan till exempel slänga det hushållspapper och de servetter du använder bland matavfallet. Pappret suger åt sig vätskan.
  • Byt påse ofta.
  • Använd en luftig hållare. Med en luftig hållare får matavfallspåsen ventilation, fukten avdunstar och matavfallet torkar.

Så gör du med matfett och matolja

Häll alltid rester från matfett och matolja i en PET-flaska, eller torka ur matfettet med hushållspapper och lägg det i matavfallet eller i brännbart. Lämna PET-flaskan på återvinningscentralen. Du kan också boka att vi hämtar matfettet hemma hos dig. Då ska PET-flaskan få plats i miljöboxen för att vi ska kunna hämta.

Om du häller ut matolja och fett i avloppet kan det bli stopp i rören och i våra reningsverk.

Boka hämtning av matfett

Om du vill kompostera matavfallet själv

Du anmäler till Hässleholms kommun om du vill ha en egen kompost för matavfall på din tomt. Även om du har en egen kompost betalar du samma avgift som tidigare för din sophämtning.

Även om du har egen kompost har du kvar delen för matavfall i ditt fyrfackskärl.

Anmäl egen kompost via Hässleholms kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast ändrad: